به گزارش «اخبار خودرو» ، بعد از گمانهزنیها و پیشبینیهای مختلف پساز خروج آمریکا از توافق برجام، پیام بیانیه گروه PSA بسیار کوتاه، شفاف و واضح، آن هم از طریق خروجی خبرگزاری انگلیسی رویترز به ایرانیها منتقل شد. در حالی که این گروه خودروسازی، در کشور ما روابطعمومی فعال دارد و این امکان فراهم بود تا این خبر پیشاز انتشار در یک خبرگزاری خارجی، روی خروجیهای خبری ایرانی قرار بگیرد.
محتوای خبر این بود: «پژو-سیتروئن از ایران میروند.» دلیل رفتن از بازار ایران ریسک قرارگیری در تحریمهای ایجادشده توسط آمریکا به عنوان دلیل اصلی معلق کردن سرمایهگذاری این شرکت در ایران عنوان شد. این خبر در حالی منتشر شد که به گفته منابع آگاه، سرمایهگذاری شرکت رنو نیز در ایران به حالت تعلیق درآمده است. موضوعی که هنوز به صورت رسمی توسط خودروساز دیگر فرانسوی فعال در کشور، منتشر نشده است و شاید بار دیگر باید منتظر شنیدن این خبر از خروجیهای خبری اروپایی بود.
[caption id="attachment_209917" align="aligncenter" width="527"]
افزایش 15.4درصدی فروش یا درآمد کمتر از 1درصد؟
براساس جزئیات بیانیه منتشرشده توسط پژو-سیتروئن، این گروه در راستای قوانین آمریکا تا ششم اوت سرمایهگذاری خود در ایران را معلق کرده است. با وجود اینکه ایران بزرگترین بازار خارجی گروه PSA خوانده میشود که همین امر هم موجب سرمایهگذاری قابل توجه این گروه خودروساز فرانسوی در ایران شده است، پژو-سیتروئن در بخشی از بیانیه خود توضیح داده که در نتیجه سرمایهگذاری در ایران کمتر از یک درصد درآمد داشته است.
این در حالی است که پساز بحرانهای اقتصادی سالهای 2008 تا 2012 ميلادي که بیشاز سایر خودروسازان اروپا، دامنگیر خودروسازان فرانسوی شده بود، پس از به نتیجه رسیدن توافق برجام، بازار ايران منجي صنعت خودروي فرانسه تلقی میشد، تا جایی که لوران فابیوس، وزیر امور خارجه وقت این کشور اعلام کرده بود به نتیجه رسیدن مذاکرات همکاری با ایرانیها برای خودروسازان فرانسوی حیاتی است.
به این ترتیب به گزارش خبرگزاری رویترز در سال 2017، شرکت خودروسازی پژو-سیتروئن فرانسه اعلام کرد، عملکرد قوی در بازار ایران، کاهش فروش پژو در انگلیس را جبران کرد. این شرکت همچنین خبر داد میزان فروش خودروهایش در این سال، در سایه رشد قدرتمند فروش در خاورمیانه و آمریکای لاتین که موجب جبران بازار ضعیف این شرکت در انگلیس و چین شده، افزایش 15.4درصدی داشته است. خبری که آن زمان پس از انتشار، منجر به رشد 0.3 درصدی ارزش سهام شرکت پژو- سیتروئن شد.
وزیر بازرگانی آمریکا درخواست وزرای اروپایی را رد کرد
گروه PSA در بیانیه کوتاه اخیر خود اعلام کرده با حمایت دولت فرانسه در حال رایزنی با مقامهای آمریکایی برای کسب معافیت از تحریمها است. به دنبال این موضوع همچنین اعلام شد وزیران خارجه و اقتصاد سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا طی نامهای به سران آمریکا، خواستار حمایت از شرکتهای اروپایی فعال در ایران در حوزههای بهداشت، دارو، انرژی، حملونقل، خودرو و بانکی در برابر تحریم های جدید آمریکا شدند. اگرچه این نامه به امضای فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اروپا و برخی دیگر از دیپلماتهای ارشد اتحادیه اروپا نیز رسیده بود، اما روز پنجشنبه هفته گذشته وزیر بازرگانی آمریکا این مساله را تکذیب کرد.
به گزارش یورو نیوز، ویلبر راس ارائه درخواست از سوی وزرای دارایی و خارجه سه کشور اروپایی برای معافیت شرکتهای اروپایی از تحریمهای ثانویه آمریکا علیه ایران را رد کرد.
وی همچنین در گفتوگو با شبکه تلویزیونی سیانبیسی در پاسخ به سوالی درخصوص چشمانداز تحریمهای پیشرو علیه اقتصاد ایران اعلام کرده است که ایالات متحده درمورد تحریمهای مرتبط با ایران استثنا و تخفیفی قائل نخواهد شد.
مبهم ماندن بحث غرامت، در جزئیات منتشرنشده قراردادها
قراردادهای پسابرجامی خودروسازان بهگونهای طراحی شده که به اصطلاح «مو لای درز آنها نمیرود» و از آنجایی که طرفهای خارجی ملزم به سرمایهگذاری در صنعت خودرو ایران شدهاند و پای منافعشان نیز در میان است، در هر شرایطی ناگزیر به ماندن در ایران هستند. این جملات اظهارات مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین خودروسازان در شهریورماه سال 1395 است.
با وجود اینکه خودروسازان کشور پیش از این و در دوره گذشته تحریمهای اقتصادی، یک بار دیگر ترک ناگهانی ایران توسط پژو را تجربه کرده بودند، اما با تکرار جملاتی شبیه آنچه عنوان شد، از ارائه جزئیات قراردادها به نهادهای نظارتی امتناع کردند.
اگرچه بارها عنوان شد نگاه خودروسازان در قراردادهای خارجی تصاحب بازار ایران و ایجاد درآمد برای شرکتهای داخلی است و بارها بر انتقال نیافتن تکنولوژی و بومی کردن دانش در داخل کشور به عنوان یکی از اساسیترین مشکلات در قراردادهای پسابرجامی تاکید شد، اما تا امروز و تا زمان اعلام تعلیق سرمایهگذاری خودروسازان فرانسوی در کشور، هنوز جزئیات این قراردادها معلوم نشده است و مشخص نیست آیا این شرکتها ملزم به پرداخت غرامت به شرکای ایرانی خود هستند، یا خیر.
قطعهسازان فرانسوی نیز قید منافع ایرانی خود را میزنند
پس از به نتیجه رسیدن توافق برجام، غیر از دو شرکت خودروساز فرانسوی پژو-سیتروئن و رنو، مذاکرات بسیاری جهت شکلگیری همکاری مشترک قطعهسازان این کشور با شرکای ایرانی آنها انجام شد که تعدادی از آنها نیز به نتیجه رسیدند.
با این حال به دنبال خروج ایالاتمتحده از این توافق و به خطر افتادن منافع فرانسویها، گروه لابی قطعهسازان خودرو فرانسه (FIEV) نیز طی روزهای گذشته اعلام کرد سفر ماه جولای خود به ایران را کنسل کرده است.
اگرچه جک کوئسمائوگ، رئیس این انجمن اعلام کرد در عوض منتفی شدن این سفر، قرار است نمایندگان ایران به فرانسه بیایند تا درمورد رویدادهای حاضر، واکنش درستی اتخاذ شود.